Program profilaktyki uniwersalnej w zakresie zapobiegania uzależnieniu od kompulsywnego używania Internetu pt.:”Złapany w sieć”

W 2013 r. Stowarzyszenie DROGA opracowało jeden pierwszych w Polsce programów w zakresie zapobiegania uzależnieniu od kompulsywnego używania Internetu pt.: ,,Złapany w sieć”. Powstał on w związku z rosnącym zagrożeniem występowania uzależnień o charakterze behawioralnym. O ile tematyka związana z alkoholizmem czy narkomanią była dobrze poznana i powstało wiele wartościowych programów profilaktycznych, to obszar powiązany z siecioholizmem, patologicznym hazardem, zakupoholizmem, pracoholizmem, erotomanią czy żarłocznością robią wrażenie nadal ,,dziewiczych”.

Przygotowanie programu odbyło się w formie następujących zadań: opracowanie projektu programu profilaktyki uniwersalnej, przygotowanie szkoleń dla realizatorów, szkolenie dla realizatorów, ewaluacja formatywna programu, ewaluacja skuteczności programu, przygotowanie raportu z realizacji i ewaluacji programu, przygotowanie ostatecznej wersji programu. Pilotażowe wdrażanie przygotowanego programu realizowano w szkołach gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu miasta i gminy Olsztynek.

Poniżej przypominamy w całości program, który naszym zdaniem nie stracił na znaczeniu od momentu swojego powstania i zachęcamy do lektury.